2024 Tr Yös Sınavı Ne Zaman? | Başvuru Tarihleri | Tüm Bilgiler
2024 tr yös sınavı ne zaman?

2024 Tr Yös Sınavı Ne Zaman?

2024 Tr Yös Sınavı Ne Zaman? Bu yazımızda sizlere tr-yös başvuru tarihleri ne zaman, sınav tarihi, sınav konuları, tryös sınavı hangi ülkelerde ve hangi dillerde olacak, yılda kaç kez sınav olacak gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

**Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS)**, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerine lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen yurt dışındaki öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Sınav, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenmektedir.

2024 Tr Yös Sınavı Ne Zaman?

**2024 TR-YÖS Başvuru Tarihleri**

2024 TR-YÖS başvuruları, 1 Mart – 18 Mart 2024 tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sitesi (https://tryos.osym.gov.tr/) üzerinden online olarak yapılacaktır.

2024 Tr Yös Sınavı Ne Zaman?

**2024 TR-YÖS Sınav Tarihleri**

2024 TR-YÖS sınavı, 18 Mayıs 2024 tarihinde yapılacaktır.

**2024 TR-YÖS Sınav Sonuçları**

2024 TR-YÖS sınav sonuçları, 14 Haziran 2024 tarihinde ÖSYM’nin internet sitesinde açıklanacaktır.

Tr-Yös 2.Sınav Ne Zaman?

2024 TR-YÖS 2.sınav, 27 Ekim 2024 tarihinde yapılacaktır.

2.Sınav başvuru tarihleri: 16.08.2024 – 02.09.2024.

2.Sınav tarihi: 22.11.2024

Sınava Giriş Belgesi

Sınava gireceklerin, sınav tarihinden en az 10 gün önce ÖSYM’nin internet sitesinden sınav giriş belgesini edinmeleri gerekmektedir.

TR-YÖS Sınavı Yapılan Ülkeler

TR-YÖS sınavı, Türkiye’nin yanı sıra 81 ülkedeki 136 sınav merkezinde yapılmaktadır. 2024 yılında sınav yapılacak ülkeler şu şekildedir:

  • Afrika: Cezayir, Fas, Gana, Kamerun, Kenya, Mısır, Nijerya, Senegal, Sudan, Tunus
  • Asya: Azerbaycan, Bangladeş, Çin, Endonezya, Hindistan, İran, Irak, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Kore, Kuveyt, Moğolistan, Nepal, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Singapur, Sri Lanka, Suriye, Tacikistan, Tayland, Türkmenistan, Vietnam
  • Avrupa: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan
  • Kuzey Amerika: Amerika Birleşik Devletleri, Kanada
  • Güney Amerika: Arjantin, Brezilya, Şili
  • Okyanusya: Avustralya, Yeni Zelanda

**TR-YÖS Hakkında Genel Bilgiler**

TR-YÖS sınavı, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerine lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen yurt dışındaki öğrencilerin girmesi gereken önemli bir sınavdır. Sınav, öğrencilerin Türkiye’deki eğitim sistemine ve üniversite müfredatına hazır olup olmadıklarını ölçmeyi amaçlamaktadır.

TR-YÖS sınavına girmek isteyen öğrencilerin, ÖSYM’nin belirlediği başvuru koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu koşullar şu şekildedir:

* **En az lise mezunu olmak.**

* **Uluslararası öğrenci statüsünde olmak.**

* **Türkiye’de lisans düzeyinde öğrenim görmek istemek.**

TR YÖS sınavı, her yıl 2 kez yapılmaktadır. Sınav sonuçları, ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarına göre, adayların Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilmeleri yapılmaktadır.

**TR-YÖS Sınavına Nasıl Hazırlanılır?**

TR-YÖS sınavına hazırlanmak için, adayların sınavın konularını ve soru formatını iyice öğrenmeleri gerekmektedir. Bu amaçla, adayların çeşitli kaynakları kullanarak kendilerini test etmeleri ve eksiklerini gidermeleri önemlidir.

TRYÖS sınavına hazırlanmak için kullanılabilecek kaynaklar şu şekildedir:

* **ÖSYM’nin yayınladığı sınav kılavuzu ve soru kitapçıkları.**

* **Özel kursların hazırladığı hazırlık kitapları ve testleri.**

* **İnternet üzerinden erişilebilen online kaynaklar.**

TR-YOS sınavına hazırlanmak için, adayların düzenli bir çalışma programı oluşturmaları ve bu programa sadık kalmaları önemlidir. Ayrıca, adayların sınava girmeden önce bol bol deneme sınavı çözmeleri ve kendilerini bu şekilde test etmeleri tavsiye ederiz.

Sınavın Amacı

Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinde lisans öğrenimi görmek isteyen yurt dışındaki öğrencilerin, Türkiye’deki eğitim sistemine ve üniversite müfredatına hazır olup olmadıklarını ölçmektir.

**2024 TR-YÖS Sınav Konuları**

Matematik: Sayısal mantık (İQ), temel matematik.

Sınavın Soru Sayısı ve Süresi

Sınavda toplam 80 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 120 dakikadır.

Tr yös en yüksek puan

Sınavın en düşük puanı 100, en yüksek puanı 500’dir.

TR-YÖS Puanının Hesaplanması

Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler için düzenlenen TRYOS sınavı, iki oturumda uygulanmaktadır. Birinci oturumda Sayısal Yetenek Testi, ikinci oturumda ise Temel Matematik Testi yer almaktadır.

Standart Puan Hesaplanması

Her bir oturum için adayların aldıkları doğru ve yanlış cevap sayılarının sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili oturumdan almış olduğu ham puan bulunacaktır. Adayların ilgili oturumdan aldıkları ham puanlar kullanılarak o oturumun ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Ağırlıklı Puan Hesaplanması

Hesaplanan standart puanlar, Sayısal Yetenek Testi için 0,45; Temel Matematik Testi için 0,55 katsayısı ile ağırlıklandırılarak, adayların ağırlıklı puanları hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Bu koşulu sağlamayan adaylar için ağırlıklı puan hesaplanmayacaktır.

TR-YÖS Puanı Hesaplanması

Ağırlıklandırılmış puanlar, kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TR-YÖS puanı oluşturulacaktır.

Örnek Hesaplama

Bir adayın Sayısal Yetenek Testinde 35 doğru, 5 yanlış; Temel Matematik Testinde ise 28 doğru, 12 yanlış cevabı olduğunu varsayalım. Bu adayın Sayısal Yetenek Testinden almış olduğu ham puan 35 – (5 * 0.25) = 32.5’tir. Temel Matematik Testinden almış olduğu ham puan ise 28 – (12 * 0.25) = 22.5’tir.

Bu adayın Sayısal Yetenek Testinden almış olduğu standart puan 32.5 / 50 * 10 = 6.5’tir. Temel Matematik Testinden almış olduğu standart puan ise 22.5 / 50 * 10 = 4.5’tir.

Ağırlıklı puanı ise 6.5 * 0.45 + 4.5 * 0.55 = 5.175’tir. Bu adayın TR-YÖS puanı ise 5.175 * (500 / 100) = 206,9’dur.

 

Ayrıca aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz:

Lise Diploması ile Alan Üniversiteler 2023 | Yös Puansız Sınavsız

Yabancı Öğrenci Ücretleri 2023 | Türkiye’de Özel Üniversiteler

Yabancılar için Türkiye’de Açıktan Eğitim | Açıköğretim

Şunlara Bakabilirsin

Türkiye üniversitelerine online başvuru nasıl yapılır

Türkiye üniversitelerine online başvuru nasıl yapılır

Türkiye üniversitelerine online başvuru nasıl yapılır? Hayallerindeki Türkiye Üniversitesine Giden Yol Bir Tık Uzakta! Türkiye, …

2 Yorumlar

  1. Salom Turkiya insitutda oqwni holiman soham Kimyo texnalogiya qande topshirsa badi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir